Apr 9, 2013

Naturalne przeciwutleniacze



Nasz organizm wytwarza naturalne przeciwutleniacze, aby obronić się przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Niestety zatrute powietrze, konserwanty, stres, siedzący tryb życia i jedzenie w biegu znacznie zwiększają wytwarzanie wolnych rodników, – co skazuje nasz ustrój na bardzo nierówną walkę. W organizmie zaczyna brakować przeciwutleniaczy i obniża się poziom witamin a stale rosnąca ilość wolnych rodników powoduje oblężenie słabiej bronionych części organizmu.
 Następuje atak – mówimy wtedy o chorobie. W trakcie oblężenia możemy jednak naszej fortecy dostarczyć świeżych posiłków (naturalne przeciwutleniacze, witaminy) zdolnych nie tylko do jej obrony, ale także opuszczenia murów, zaatakowania przeciwnika i oczyszczenia całego organizmu.
Dlatego tak ważne jest, aby przeciwutleniacze dostarczyć organizmowi z zewnątrz, za pomocą odpowiednio dobranego pożywienia. Nie jest jednak obojętne, jaki produkt wybieramy. W zapobieganiu chorób mogą być skuteczne tylko  przeciwutleniacze naturalne (niesyntetyczne) w odpowiedniej ilości oraz jakości. Rozmaite odmiany przeciwutleniaczy znaleźć można w różnych rodzajach żywności. Najbardziej znane naturalne przeciwutleniacze to: witamina E, witamina C, cynk, magnez, selen.
Najnowsze badania wykazały, że warzywa i owoce zawierają oprócz wymienionych substancje, przyczyniające się do wzmacniania zdolności przeciwutleniających organizmu. Są to na przykład flawonoidy (naturalne barwniki) oraz inne związki fenolowe. Udowodniono, że przeciwutleniacze wspomagają się nawzajem, na przykład bioflawonoidy wzmagają działanie witaminy C i powstrzymują jej rozkład. Dlatego tak ważny jest odpowiedni skład diety, którą wybierzemy.
Czym są flawonoidy?
Flawonoidy są roślinnymi substancjami czynnymi o właściwościach przeciwutleniających. Na temat ich biologicznego działania pojawiło się w ostatnich latach wiele prac. Już w 1936 roku Albert Szent-Györgyi wykazał, że dwa flawonoidy (rutyna, naryngenina) pochodzące z cytrusów zmniejszają łamliwość i przepuszczalność naczyń włosowatych. Obecnie najczęściej bada się działanie przeciwutleniające flawonoidów, chroniące zdrowie i zapobiegające chorobom. Flawonoidy są zawarte w większości żywności pochodzenia roślinnego, lecz w różnej ilości i stężeniu. Ciemne owoce z grupy jagodowych cechuje szczególnie znaczna zawartość barwników.
Według badań najważniejszymi cechami flawonoidów są:
·         działanie przeciwutleniające i wiązanie wolnych rodników
·         działanie wzmacniające odporność i łagodzące zapalenia
·         działanie przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne
·         modyfikacja aktywności innych enzymów, zazwyczaj jej hamowanie
·         działanie antybakteryjne
·         aktywność estrogenna
·         wpływ na działanie i stan układu naczyń krwionośnych
Z tych powodów regularne spożywanie flawonoidów zawartych w żywności pochodzenia roślinnego jest szczególnie zalecane.

Gdzie je możemy pozyskać?
  Pisząc o wiosennym oczyszczaniu poszukuje najbardziej prostej metody oczyszczenia wspomagania organizmu. Jest to moje życiowe doświadczenie i cel zebrania wszystkiego w całość. Kompozycja, która ma pięć elementów zdrowia i regeneracji naszego ciała i duszy. Nie jest to proste wyzwanie, ale w sukurs przychodzi doświadczenie i materiał, który zgromadziłem przez lata.

Flawonoid - przeciwutleniacz.
  Listki wierzby są bogatym rezerwuarem. Ten temat jest prawie niewidoczny w internecie. Zapewniam Państwa, tam jest siła odmładzania, równoważna z dynamiką samoodradzania się wierzby. To potencjał młodości, chociaż bardzo gorzki. Tej wiosny wyruszymy na nietypowe zbiory. Zbiory po regeneracje i młodość. Taki zbiór wymaga cierpliwości i samozaparcia.
                      CDN............................

No comments:

Post a Comment