Nasz organizm wytwarza naturalne przeciwutleniacze, aby
obronić się przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Niestety
zatrute powietrze, konserwanty, stres, siedzący tryb życia i jedzenie w biegu
znacznie zwiększają wytwarzanie wolnych rodników, – co skazuje nasz ustrój na
bardzo nierówną walkę. W organizmie zaczyna brakować przeciwutleniaczy i obniża
się poziom witamin a stale rosnąca ilość wolnych rodników powoduje oblężenie
słabiej bronionych części organizmu.
Następuje atak – mówimy wtedy o chorobie. W
trakcie oblężenia możemy jednak naszej fortecy dostarczyć świeżych posiłków
(naturalne przeciwutleniacze, witaminy) zdolnych nie tylko do jej obrony, ale
także opuszczenia murów, zaatakowania przeciwnika i oczyszczenia całego
organizmu.
Dlatego tak ważne jest, aby przeciwutleniacze dostarczyć
organizmowi z zewnątrz, za pomocą odpowiednio dobranego pożywienia. Nie jest
jednak obojętne, jaki produkt wybieramy. W zapobieganiu chorób mogą być
skuteczne tylko przeciwutleniacze
naturalne (niesyntetyczne) w odpowiedniej ilości oraz jakości. Rozmaite odmiany
przeciwutleniaczy znaleźć można w różnych rodzajach żywności. Najbardziej znane
naturalne przeciwutleniacze to: witamina E, witamina C, cynk, magnez, selen.
Najnowsze
badania wykazały, że warzywa i owoce zawierają oprócz wymienionych substancje,
przyczyniające się do wzmacniania zdolności przeciwutleniających organizmu. Są
to na przykład flawonoidy (naturalne barwniki) oraz inne związki fenolowe.
Udowodniono, że przeciwutleniacze wspomagają się nawzajem, na przykład
bioflawonoidy wzmagają działanie witaminy C i powstrzymują jej rozkład. Dlatego
tak ważny jest odpowiedni skład diety, którą wybierzemy.
Flawonoidy są roślinnymi substancjami czynnymi o
właściwościach przeciwutleniających. Na temat ich biologicznego działania
pojawiło się w ostatnich latach wiele prac. Już w 1936 roku Albert
Szent-Györgyi wykazał, że dwa flawonoidy (rutyna, naryngenina) pochodzące z
cytrusów zmniejszają łamliwość i przepuszczalność naczyń włosowatych. Obecnie
najczęściej bada się działanie
przeciwutleniające flawonoidów, chroniące zdrowie i zapobiegające chorobom.
Flawonoidy są zawarte w większości żywności pochodzenia roślinnego, lecz w
różnej ilości i stężeniu. Ciemne owoce z grupy jagodowych cechuje szczególnie
znaczna zawartość barwników.
Według badań najważniejszymi cechami flawonoidów są:
·
działanie przeciwutleniające i wiązanie wolnych rodników
·
działanie wzmacniające odporność i łagodzące zapalenia
·
działanie
przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne
·
modyfikacja aktywności innych enzymów, zazwyczaj jej
hamowanie
·
działanie
antybakteryjne
·
aktywność
estrogenna
·
wpływ na działanie i stan układu naczyń krwionośnych
Z tych
powodów regularne spożywanie flawonoidów zawartych w żywności pochodzenia
roślinnego jest szczególnie zalecane.
Gdzie je możemy pozyskać?
Pisząc o wiosennym oczyszczaniu poszukuje najbardziej prostej metody oczyszczenia wspomagania organizmu. Jest to moje życiowe doświadczenie i cel zebrania wszystkiego w całość. Kompozycja, która ma pięć elementów zdrowia i regeneracji naszego ciała i duszy. Nie jest to proste wyzwanie, ale w sukurs przychodzi doświadczenie i materiał, który zgromadziłem przez lata.
Flawonoid - przeciwutleniacz.
Listki wierzby są bogatym rezerwuarem. Ten temat jest prawie niewidoczny w internecie. Zapewniam Państwa, tam jest siła odmładzania, równoważna z dynamiką samoodradzania się wierzby. To potencjał młodości, chociaż bardzo gorzki. Tej wiosny wyruszymy na nietypowe zbiory. Zbiory po regeneracje i młodość. Taki zbiór wymaga cierpliwości i samozaparcia.
CDN............................
No comments:
Post a Comment