Apr 24, 2013

Cytrynowy świat.


Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii
                                                                        wynosi 7,35-7,45.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). Okazuje się, że większość osób ma obniżony poziom pH (zakwaszenie). Sprzyjają temu błędy żywieniowe, nałogi czy nadmiar codziennego stresu.


Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą:
mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Nierównowaga PH sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich: 
       osteoporoza, 
       nadciśnienie tętnicze, 
       miażdżyca,
       cukrzyca,
       zmiany nowotworowe, 
       zmiany zwyrodnieniowe stawów, 
       nadwaga,
       stany zapalne błony śluzowej żołądka,
       grzybica przewodu pokarmowego, 
       zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, 
       schorzenia pęcherzyka żółciowego,
       dna moczanowa (kwas moczowy), 
       bóle mięśni (kwas mlekowy), 
       uszkodzenia dysków międzykręgowych, 
       ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, 
       osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm,
       wypadanie włosów, kruche paznokcie, 
       próchnica, parodontoza, 
       sucha skóra, 
       zakażenia grzybicze,
       trądzik u nastolatków i dorosłych, 
       problemy z cerą,
       zawroty głowy, migreny, 
       zawał serca,
       zatrzymanie płynów w organizmie.

 Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):
mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

Produkty średnio-kwasotwórcze:
ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

Produkty słabo-kwasotwórcze:
twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

Produkty neutralne:
masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

Produkty słabo-zasadotwórcze: 
zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

Produkty średnio-zasadotwórcze:
warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):
warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.

Uwaga!

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.
Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).


INTENSYWNA KURACJA ODKWASZAJĄCA.

Bogaty w witaminę C, mikroelementy i pozostałe składniki regenerujące organizm. 
Doskonale oczyszcza z soli i śluzu, wspaniały przy profilaktyce infekcyjnej. Zalecana kuracja jesienią i wiosną. Odciśniętych cytryn nie wyrzucamy. Rozdrabniamy i zalewamy miodem na okres 10 dni. Doskonały do herbat i ziółek.

 Kuracja - 30 sztuk cytryn wypijamy w 10 dni. 
      1 dzień - 1 cytryna.
      2 dzień - 2 cytryny.
      3 dzień - 3 cytryny.
      4 dzień - 4 cytryny.
      5 dzień - 5 cytryn.
      6 dzień - 5 cytryn.
      7 dzień - 4 cytryny.
      8 dzień - 3 cytryny.
      9 dzień - 2 cytryny.
    10 dzień - 1 cytryna.
Nigdy nie słodzimy. Możemy rozcieńczyć woda, lub dodać miodu.

No comments:

Post a Comment