Mar 14, 2013

Ostropest plamisty / Silybum marianum /

Ostropest plamisty znany już w starożytności. Wymieniany w pismach św. Hildegardy, w 1590 r. opisany przez Jana Wiganda jako "Cnicus Marianus". Uprawiany w środkowej Europie już w XVII i XVIII w., a zwłaszcza w Prusach. 

Ostropest plamisty to strażnik naszej wątroby, który zawiera 
          sylimarynę,
          flawonoidy gorycze i
          aminy. 


Ostropest plamisty wzmacnia wątrobę przez zapobieganie nadmiernej utracie przez organizm glutationu, który jest związkiem podobnym do aminokwasu ogrywającego bardzo ważną rolę w odtruwaniu organizmu. Według przeprowadzonych badań może on zwiększać stężenie glutationu nawet o 35%.


Ostropest plamisty chroni także skutecznie wątrobę przed jednoczesnym dopływem zbyt wielu szkodliwych substancji. To również bardzo silny przeciwutleniacz, mocniejszy niż witaminy C i E i dlatego przeciwdziała uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki.
Nasiona ostropestu plamistego mają działanie: odtruwające i regenerujące na miąższ wątroby oraz częściowo na miąższ nerek, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i poprawiają apetyt.
Wyciągi alkoholowe z ostropestu plamistego maja działanie wzmacniające na naczynia krwionośne, hamują krwawienia wewnętrzne, a szczególnie z narządów kobiecych i powodują łagodny skurcz naczyń krwionośnych.

To niesamowita roślina. Będzie naszym pierwszym krokiem w wiosennej rewolucji. Zaczynamy czytać o ostropeście plamistym i rozpoczynamy kurację wiosenną.


Zaczynamy od HUN.

  Test witaminy A,  wskażnik WĄTROBY.
   Zaznaczam to tylko orientacyjne sprawdziany. 
    Wskaźnik siły naszej wątroby, woreczka żółciowego i jelita grubego . 

Brak witaminy A sprawdzamy w następujący sposób. Przechodzimy szybko z oświetlonego pokoju do ciemnego pokoju. Jeżeli po kilku sekundach w ciemnym pomieszczeniu zaobserwujemy kontury przedmiotów, to oznacza że nasz organizm prawidłowo przyswaja witaminę A i nie ma niedoborów.  


1. BOGACTWO NATURY

                    Ostropest plamisty                                         

  Dawka dzienna jest w bardzo prostej formie.

         * Codziennie mała garstka surowych nasion OSTROPESTU PLAMISTEGO.
            Kupujemy w zaprzyjaźnionym sklepie zielarskim. Nasiona są w 
            woreczkach o rożnej gramaturze. Kiedy wyda owoce na łąkach 
            wyruszymy na ostropestobranie. Sałatki, ziarna, tinktury, itp  
                  
         * Przez 6 - 7 tygodni. 

         * Spożywamy jak słonecznik, dodajemy do sałatek, wypieków, musimy   
                                                                                    uruchomić inwencje twórczą.
         * Wybierajmy świeże ziarna. Z nastaniem lata, jesieni wyruszymy w teren.


  Zielony ostropest jemy również w formie zielonej.
        
        * młode dolne liście do sałatek / możemy wysiać w doniczce na oknie/,

        * kwiatostany podobnie jak karczochy / przydomek karczoch północy/                 






No comments:

Post a Comment