Mar 14, 2013

Wiosenne kompozycje.


 Wędrując łąkami, parkami, polami, natura podsuwa nam swoje dary. Nie dostrzegamy tego. Zawsze szukamy zdrowia w aptekach, szpitalach, zatłoczonych przychodniach. A, prawdziwe zdrowie jest tam gdzie nas nie ma. Na każdym skwerze zatłoczonego miasta rośną zioła. My je depczemy, niszczymy. To paradoks dzisiejszej cywilizacji. Na każdym spacerze, nieomal, co krok widzimy rośliny nadające się do zjedzenia. Rośliny, które uzdrawiają. Zastrzegam jedzmy i zbierajmy zdrowe rośliny. Rośliny, które rosną w czystym środowisku.
                  A powiadają.
                                            Polacy nie gęsi swój język mają.
A Ja, to trochę zmienię.
                                            Polacy nie kozy swój rozum mają.
                                            Z wiosennym promykiem zielarzami się stają.


Zielona sałata 
z dodatkiem wybranych liści - Sporządzić sałatę z główki zielonych liści wybranego ziela, 2 pomidorów, kilku rzodkiewek lub kawałka białej rzodkwi. Polać sosem winegret. Można dodatkowo dorzucić kilka koszyczków i liści stokrotek, kilka listków bluszczyku kurdybanku, kilka kwiatów lub poszarpanych liści nasturcji, sparzonych liści mniszka lekarskiego lub podagrycznika pospolitego.

Wiosenna sałata ziołowa - garści babki zwyczajnej, baki lancetowatej, pokrzywy zwyczajnej, komosy, krwawnika, roszponki. Śmietana, ocet winny, cukier. Listki przebrać, opłukać, osączyć na sicie, drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną doprawioną octem winnym.

Zupa ziołowa z wybranego ziela 1,5 l wody, 3 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, por, 2 szklanki posiekanych ziół mieszanych. Przykładowo: podagrycznika, pokrzywy, babki, krwawnika, żywokostu, podbiału, natki rzodkiewki, 4 łyżki płatków owsianych, 1 liść laurowy, gałązka tymianku lub macierzanki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz czarny mielony. Rozdrobnioną włoszczyznę, jedną cebulę oraz liść laurowy zalać wrzątkiem, ugotować, bulion odcedzić. Możemy osobno sporządzić wywar wołowy i połączyć z bulionem. Dwie cebule posiekać drobno, zeszklić na oleju kokosowym, po chwili dosypać posiekaną mieszankę zielenin. Smażyć przez 10 minut na wolnym ogniu, zalać wywarem warzywnym, posolić. Dodać tymianek i płatki owsiane, gotować przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami, placuszkami z razowej mąki, lub podpłomykami z kaszy jaglanej.

Sałatka z liści ziela 2 garście liści, 2 garście młodych liści mniszka lekarskiego, garść młodych liści pokrzywy, 1 szklanka kiełków słonecznika, ziarna rdestu plamistego, 2 jaja kurze gotowane na twardo, sok z cytryny, 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek albo innego oleju, 1 ząbek czosnku, sol, pieprz czarny mielony. Umyte i osączone liście posiekać albo porwać w palcach. Polać sosem winegret, udekorować w salaterce cząstkami jaj.

Sałatka liściowa z ziela. Główka zielonej sałaty, garść młodych liści mniszka lekarskiego, garść liści babki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Sałatę podzielić na liście, dokładnie umyć, odsączyć, osuszyć. Liście babki pozbawione ogonków oraz liście mniszka opłukać, osączyć. Sałatę, babkę i mniszek pokroić na cienki „makaronik”, włożyć do salaterki. Olej wymieszać z musztardą i jogurtem, wsypać posiekany koperek i szczypiorek. Skropić sokiem z cytryny, doprawić zgodnie z upodobaniem solą, pieprzem i cukrem. Sosem zalać pokrojone liście.



Liście zasmażane w cieście naleśnikowym.
  Kwiaty mlecza w cieście naleśnikowym
Gorąco polecam Ezoteryk Kosma.

30 liści wybranego ziela, lub kwiatów,
ciasto: 2 jaja kurze, 3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki najlepiej z amarantusa, sól, olej kokosowy organiczny do smażenia, miód do polania. Ubić w mikserze 2 jaja i mąką z amarantusa, szczyptą soli. Umyte i osączone liście ziela lub kwiatki maczać w cieście, smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu. Podawać polane miodem.

Syrop z liści ziela, lub kwiatów.
4 garście liści ziela lub kwiatów,
1 szklanka miodu pszczelego.
Liście opłukać, osuszyć, zmiksować. Wymieszać z miodem, Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut. Przelać do buteleczek albo słoiczków. Szczelnie zakręcić.

Ziele duszona.
1 garści liści babki, szczawiu, barszczu zwyczajnego,
2-3 łyżki oleju kokosowego organicznego albo innego oleju,
1 kieliszek czerwonego wina,
1 łyżka mąki z amarantusa,
sól.
Liście posiekać na paski poddusić na oleju, lekko posolić. Podlać woda. Dusić na slaby ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Dodać wino, zgęścić mąką. Podawać z młodymi ziemniakami i kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem, kefirem, jogurtem naturalnym. 

No comments:

Post a Comment