Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować kwasu askorbinowego, który ze względu na aktywność witaminy C jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. W celu utrzymania stałego stężenia witaminy C w organizmie dorosłego człowieka należy dostarczać dziennie minimum 60mg kwasu askorbinowego, czyli tyle, ile jest zużywane w przemianach metabolicznych. Kwas askorbinowy nie posiada zdolności gromadzenia się w organizmie człowieka. Nadmiar przyjętego kwasu askorbinowego jest prawie całkowicie wydalany z organizmu, głownie z moczem.
Awitaminoza C jest bardzo rzadka i najczęściej występuje u alkoholików, osób palących tytoń, ludzi starszych i źle odżywianych. Objawia się osłabieniem organizmu, pękaniem naczyń krwionośnych, zwiększoną podatnością na infekcje, obrzękiem i krwawieniem dziąseł, obluźnieniem i wypadaniem zębów oraz gnilnym zapaleniem zębodołów.
Toksyczność kwasu askorbinowego (witaminy C) jest niewielka i obserwuje się ją przy stosowaniu bardzo dużych dawek, rzędu kilku do kilkudziesięciu gramów dziennie, co objawia się biegunką, stanami zapalnymi żołądka i jelit ........................ .
W dzikiej róż odnajdziemy również witaminy P, K, E, witaminy z grupy B, prowitamina A, bioflawonoidy.
Proszek z dzikiej róży omówimy w następnym tygodniu. Zaprezentuję własny sposób na rozdrobnienie i zachowanie owoców dzikiej róży. Witamina C w okresie zimowym jest bezcenna.
Jutro zapraszam na zbiory.
Zebrane owoce rozkładamy na tackach, oczywiście uprzednio oczyszczone.
Nie kroimy. Owoce w całości.
E.K.
No comments:
Post a Comment