Apr 18, 2021

Tłoczenie oleju na zimno.

  Olej tłoczony na zimno metodą komercyjną, jest zawsze wyciskany w temperaturze ponad 60°C do 80°C. Decydującym czynnikiem technologii tłoczenia jest tutaj cena i ilość otrzymanego produktu. Nasiona tłoczony w temperaturze 40°C mają za małą wydajność i cena takiego oleju musiała by być niewspółmiernie wyższa. 

  Wniosek jest prosty. Olej kupiony w sklepie jest produktem nie w pełni wartościowym. Sklepowe, popularne oleje spożywcze nadają się jedynie do smażenia, a stosowanie ich do sałatek jest jedynie fikcją wartości prozdrowotnych. Temperatura tłoczenia i chemia stosowana w cyklu produkcyjnym pozbawia zakupiony olej witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

  Możemy się pokusić na zakup w sklepie oleju tłoczonego na zimno w cenach najwyższych, ale nie mamy gwaranci że jest to produkt w pełni wartościowy. 

 

  Jeżeli podejmiemy decyzję o zakupie indywidualnego urządzenia do tłoczenia oleju na zimno, po pierwszym tłoczeniu poczujemy bogactwo smaków i po niedługim czasie stwierdzimy że nasz organizm ma większą witalność. 

 


  Osobiście polecam zakup urządzenia holenderskiej marki i III generacji, o nazwie WARTMANN przeznaczonej do tłoczenia oleju na zimno.

          https://www.facetikuchnia.com.pl/prasa-do-oleju-poradnik/

          https://www.youtube.com/watch?v=QzH9J6kEIlY

 

Jakie ziarna / nasiona możemy tłoczyć?

   (siedem przełożeń tłoczenia na zimno / produkty opisane w instrukcji).

 

1 arachidowe

orzeszki ziemne nieprażone, orzeszki pinii, pistacje, makadamia, orzechy nerkowca, suszony miąższ awokado, nasiona herbaty, orzechy laskowe, orzechy pekan, migdały


2 sezam

nasiona sezamu, sezamu białego, nasion bawełny, maku, ostropestu plamistego, chia, suszonego kokosa, siemienia lnianego, czarnuszki, nasion konopi.


3 słonecznik

 pestki słonecznika, pestki dyni.


4 rzepak

 rzepak, nasiona rzepy.


5 siemię lniane

siemię lniane, złoty len, konopie, nasiona arganu, lnianka (olej rydzowy).


6 orzechy włoskie

orzechy włoskie posiekane do wielkości orzeszka ziemnego, orzechy brazylijskie.


7 mieszane

 mieszanka orzechów i / lub nasion.

 

Twarde nasiona proponuję poddać wstępnemu miażdżeniu!!!

Przykładowo nasiona róży musimy wstępnie przygotować do tłoczenia (zmiażdżyć).

 

Dodatkowa uwaga.

  Dodatkowym bogactwem tłoczenia na zimno jest możliwość wykorzystania wytłoczyn. Przykładowo wytłoczyny dyni dodane do surówki warzywnej nadają jej niepowtarzalny smak i konsystencję. Gorąco polecam.


No comments:

Post a Comment