Warto samodzielnie tłoczyć olej ?
Olej tłoczony na zimno metodą komercyjną, jest zawsze wyciskany w temperaturze ponad 60°C do 80°C. Decydującym czynnikiem jest tutaj cena i ilość otrzymanego produktu. Nasiona tłoczony w temperaturze 40°C mają za małą wydajność i cena takiego oleju musiała by być niewspółmiernie wyższa.
Kilka dodatkowych podpowiedzi
Niestety, całe bogactwo miodu, w tym enzym przeciwbakteryjny, ginie w temperaturze wyższej niż 40°C.
Głównymi czynnikami wpływającymi na niszczenie witamin jest wysoka i niska temperatura, światło, dostęp powietrza.
Przykładowo, olej lniany zimno tłoczony, otrzymywany jest metodą "na zimno" z dojrzałych nasion lnu w temperaturze nieprzekraczającej 40°C. Dzięki temu składniki oleju, szczególnie kwasy tłuszczowe omega-3, zachowują swe naturalne struktury i właściwości biologiczne.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kwasami nienasyconymi szybko ulegającymi procesowi utleniania pod wpływem światła, powietrza oraz wysokiej temperatury.
Plusy Tłoczenia Oleju Samodzielnie
- Domowa prasa jest bardzo łatwa w obsłudze i utrzymaniu.
- Zawsze mamy produkt świeży, który zachowuje 100% wartości zdrowotnych. 40°C
- Mamy 100 % kontroli nad temperaturą tłoczenia.
- Mamy kontrolę nad ilością tłoczonego produkty.
- Olej tłoczony samodzielnie nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów.
- Mamy wpływ na surowiec. Nasion zawsze kupujmy u zaufanego dostawcy.
- Możemy eksperymentować ze smakami, dodając do tłoczenia zioła.
- Prywatna tłocznia oleju na zimno daje nam dostęp do szerokiej gamy odmian nasion.
- Zyskujemy pyszny olej naturalnie nasycony smakiem, aromatem i zdrowiem.
- Zakup urządzenia jest kosztowny, ale potem oszczędzamy nasze finanse.
- Wszystkie produkty otrzymane po tłoczeniu możemy przetworzyć.
- Wytłoki z wielu orzechów i nasion można wykorzystać jako dodatek do musli, wypieków, kompozycji cukierniczych.
- Przechowywane zapasy suchego surowca do tłoczenia oleju mają bardzo długą trwałość.
CDN
Zapowiedz felietonu. ...... Moje doświadczenia.
E.K.
No comments:
Post a Comment