Dec 11, 2020

Oleju z dzikiej róży

Olej z pestek owoców dzikiej róży szczególnie polecany do twarzy i włosów.

Czy tylko?

      Oczywiście nie tylko. 

      Bogactwo owoców dzikiej róży możemy spożywać doustnie.

...................

Olej o czerwonym zabarwieniu i łagodnym zapachu 
                          (NIE PACHNIE RÓŻĄ !).

Działanie.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnej witaminy E oraz naturalnych karotenoidów, pobudza skórę do produkcji kolagenu, przyspiesza procesy regeneracyjne (rozstępy !!!), lekko napina skórę i jest naturalnym antyoksydantem.

Stosowanie.

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 5-100%.
Olej polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, wystawionej na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych (klimatyzacja, solarium).

....................


Olej z dzikiej róży jest pełen witamin, przeciwutleniaczy i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są znane z korygowania ciemnych plam i nawilżania suchej, swędzącej skóry, jednocześnie redukując blizny i cienkie linie.

Stosując proces ekstrakcji w tłoczeniu na zimno, olej oddziela się od owoców i nasion. W przypadku pielęgnacji skóry twarzy olejek z dzikiej róży ma wiele do zaoferowania: chroni skórę i przyspiesza regenerację komórek, ponieważ zawiera beta karoten (postać witaminy A), witaminę C i witaminę E, które są antyoksydantami pomagającymi zwalczać wolne rodniki.

Właściwości lecznicze oleju z dzikiej róży wynikają z jego struktury chemicznej. Jest on bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale w szczególności kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy i gamma-linolenowy (GLA). Olej z dzikiej róży zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (witaminę F), znany również jako niezbędny kwas tłuszczowy (EFA), a wchłaniane przez skórę kwasy tłuszczowe przechodzą w prostaglandyny (PGE), które biorą udział w regeneracji błony komórkowej i tkanek.

Jest to również jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, co jest kolejnym powodem, dla którego olej z dzikiej róży jest doskonałym środkiem pielęgnacyjnym i nie tylko


Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Co ciekawe, polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku. Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.
 

1 comment:

  1. Kapitalna strona, polecam od siebie https://arbud.elblag.pl/ witrynę z artykułami ogolnotematycznymi.

    ReplyDelete