Mar 20, 2020

PH ma siłę dezaktywacji? Szukajmy sposobów na ZARAZĘ ....


- Wystawienie patogenu na słońce przez dwie godziny „zabija koronawirusa „?
   Taka opinia jest niepotwierdzona. Koronawirus może nas zaskoczyć swoja adaptacją do różnych warunków klimatycznych.









Wirusy otoczkowane, takie jak SARS-CoV-2 , które opierają się na ochronnej powłoce lipidowej są najłatwiejszym typem do dezaktywacji. Wirusy w takim opakowaniu tłuszczowym są bardzo wrażliwe - mówi wirusolog Seema Lakdawala z University of Pittsburgh. Istnieje kilka sposobów na rozerwanie tej cienkiej powłoki. Produkty na bazie alkoholu skutecznie rozkładają ochronne lipidy. Czwartorzędowe środki dezynfekujące na bazie amonu, również skutecznie atakują struktury białek i lipidów, udaremniając typowy sposób infekcji patogenu. Wybielacz i inne silne utleniacze szybko rozkładają niezbędne składniki wirusa.

............

Środowisko o PH poniżej 4

WODA KWAŚNA
Silne właściwości utleniające wody kwasowej wynikają z nagromadzenia w niej jonów chlorkowych i siarczkowych (wyczuwalne są w zapachu tej wody), co ma wpływ na niskie pH (od około 1,8 do 4,0) oraz wysokie ORP sięgające nawet ponad +1000 mV. Właściwości te powodują, że woda kwasowa może eliminować bakterie i wirusy.
Woda kwasowa jest w większości przeznaczona dla użytku zewnętrznego: do dezynfekcji ran, odnowy naturalnej kwasowości skóry, dezynfekcji pomieszczeń,  w ekologicznej gospodarce.

Właściwości wody kwasowej:
- Naturalny środek bakteriobójczy.
- Mocny utleniacz (oksydant).
- Ma właściwości antyseptyczne, antyalergiczne, przeciwzapalne.
- Niszczy martwe i uszkodzone komórki oraz ciała obce.
- Zwalcza różnorodne choroby, które są powodowane bakteriami.
- Niszczy różnorodnych niszczycieli roślin, grzyby i inne organizmy powodujące choroby.
- Niszczy bakterie i mikroorganizmy.

- Czy niszczy koronawirusy ?

 Żywotność wirusów czy bakterii oraz zaraźliwość płynów ustrojowych poza organizmem człowieka zależą zarówno od własnej odporności patogenów, jak i od rodzaju powierzchni, na jakiej się znajdują, a także od warunków otoczenia - temperatury, wilgotności, obecności określonych substancji chemicznych, odczynu (pH) i promieniowania UV, w tym - pochodzącego ze Słońca.
Można domniemywać na podstawie badań naukowców z Niemiec nad podobnymi wirusami że podobnie zachowuje Covid-2019 i jest wrażliwy na zmiany pH – szkodzi mu zarówno odczyn kwaśny (poniżej 7,0 ) jak i zasadowy (powyżej 8,0). Środki, którymi można szybko i skutecznie zdezaktywować koronawirusy, wydają się proste i łatwo dostępne, to na przykład woda utleniona, etanol i podchloryn sodu (główny składnik wybielacza).

 Kolejna kaczka dziennikarska, a może prawda. Dzisiaj bardzo ciężko jest zweryfikować wiadomości.

(PhysOrg.com) - Naukowcy odkryli, że kwaśna woda ozonowa może bardzo skutecznie dezaktywować wirusy H1N1, oferując obiecujący środek dezynfekujący dla milionów ludzi próbujących uniknąć tej choroby. Kwaśna woda ozonowa (AOW) jest wytwarzana ze zwykłej wody z kranu zmieszanej z niewielką ilością kwasu, takiego jak kwas chlorowodorowy, wraz z ozonowanym gazem, który może być wytwarzany w laboratorium. Po dezaktywacji wirusa substancja ostatecznie rozpada się na czystą wodę, nie pozostawiając żadnych pozostałości ani szkodliwych materiałów w środowisku. Naukowcy Han Uhm z Ajou University w Korei, wraz z Kwang Lee i Baik Seong z Yonsei University w Korei, opublikowali wyniki swoich badań nad środkiem dezynfekującym H1N1 w najnowszym numerze Applied Physics Letters . Oprócz tego, że jest łagodny dla środowiska, AOW ma również tę zaletę, że przygotowanie może kosztować znacznie mniej w porównaniu z chemicznymi środkami dezynfekującymi.

W bieżącym badaniu naukowcy odkryli, że mogą zakwaszać wodę obojętną przez zmieszanie bardzo małej ilości kwasu solnego z wodą. Dodanie zaledwie 22 gramów kwasu solnego do jednej tony neutralnej wody może zmienić wartość pH wody z 7 na 4. Jak wyjaśniają naukowcy, ujemne jony chloru mają działanie sterylizujące na wirusy, a ogólna silna kwasowość ma również efekt sterylizacji.
Chociaż sama kwaśna woda może częściowo dezaktywować wirusa H1N1, naukowcy dodali również do wody stężenie ozonu powyżej 10 mg / litr, aby wzmocnić efekt sterylizacji . Wszystkie wirusy zostały zabite po pięciu minutach mieszania kwaśnej wody ozonowej z około 430 000 wirusów w środowisku.

Więcej informacji: Han S. Uhm, Kwang H. Lee i Baik L. Seong. „Dezaktywacja wirusów H1N1 narażonych na kwaśną wodę ozonową .” Applied Physics Letters 95, 173704 (2009).
Prawa autorskie 2009 PhysOrg.com.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten nie może być publikowany, nadawany, przepisywany ani rozpowszechniany w całości ani w części bez wyraźnej pisemnej zgody PhysOrg.com.


No comments:

Post a Comment