Cynk (Zn) mikroelement nieodzownie potrzebnym każdemu
człowiekowi. Bez niego nasz organizm wypada z toru równowagi prawidłowego
funkcjonowania. Jest obecny w ponad 200 reakcjach enzymatycznych naszego ciała.
W organizmie każdego człowieka istnieje w ilości 2,5g. Prawidłowa ilość powinna
podnosić się do 7 – 9 g. Gdzie występuje
w naszym materialnym ciele w największej ilości?
Oczu, mózgu, wątroby, mięśni i narządy rozrodczych.
Ciekawostki
warte uwagi.
- głównym antagonistą cynku jest żelazo, stosowanie
nadmierne suplementów żelaza może prawie całkowicie zablokować absorpcję cynku
w organizmie.
- Najbogatszym
źródłem cynku naturalnego są ostrygi. W
100g mamy 64mg cynku.
Kasza gryczana – 3.50 mg/100g
· - Kiedy
cynk jest najlepiej wchłaniany przez nasz organizm? W
jakiej porze dnia zegara biologicznego? Godziny wieczorne to czas
najodpowiedniejszy. Rano i w południe większość cynku podana w dowolnej
suplementacji zostanie wydalona przez nasz organizm. Jedzmy ostrygi na kolację
i nie tylko.
-----------------------------
· - Miedź
jest antagonistą cynku. Stosunek
10 : 1 . Dwa pierwiastki - mikroelementy, które nie darzą się przyjaźnią. Przeważnie mamy w naszym organizmie nadmiar miedzi.
Ten czynnik blokuje naturalną suplementację.
Ostrygi nam nie pomogą kiedy na rękach mamy miedziane bransoletki. Temat
miedzianych ozdób zostawimy sobie na późniejszy czas. Na koniec coś z działu
badań. Dzisiejsza nauka wysoki poziom miedzi w organizmie łączy z chorobami Alzheimera, Parkinsona, schizofrenia,
depresja czy autyzm.
Cdn Ezoteryk Kosma
A teraz pytanie, dla mnie ważne. Jak przy bardzo niskiej morfologii, kiedy lekarz przepisuje nam żelazo, które musimy przez dłuższy okres czasu zażywać, to jak nie dopuścić do wypłukania cynku z organizmu? Niemożliwe. A może osoby , którym brakuje żelaza w organizmie mają za dużo cynku? Istnieje taka zależność?
ReplyDelete