Feb 27, 2014














Dzisiaj inne smaki czwartkowe.

Meksykańskie Churros / i…. !!!!!!!! /  Pączki …….

Składniki:
1 szklanka wody / mleko to moja podpowiedz/,
1/3 szklanki masła, lub margaryny /można więcej w zależności od gustu – ½ szklanki/,
1/4 łyżeczki soli,
1 szklanka mąki,
2- 3 jajka, roztrzepane /często wykonuję z dwóch/,
Olej roślinny, do smażenia / smażymy podobnie jak frytki /,
3 łyżki duże cukru pudru /do posypania /,
1 łyżeczkę mielonego cynamonu do posypania / w tym miejscu możemy rozpuścić fantazję/. Często dodaję różne smaki bezpośrednio do ciasta.


Tabliczka czekolady do polania, może kawa do moczenia?


1
1 szklankę wody łączymy z masłem i solą w garnku i doprowadzamy do roztopienia-wrzenia ..... na ogniu.
Drewnianą łyżką dodajemy stopniowo mąkę do garnka – energicznie mieszamy. Zmniejszyć ogień do minimum / można zdjąć z ognia/ i  ………….dalej ……..energicznie mieszamy, aż nasze cudo tworzy okrągłą zwartą formę ciasta i odchodzi od boków garnka. Czas mniej więcej około 1 minuta.
Zdjąć z ognia. Teraz do ciepłego ciasta dodajemy jaja, używając miksera. Wykonujemy całą operację stopniowo i z wyczuciem energii ciasta. Ciasto musi być gładkie. Ufff ……….. i tylko tyle. Aha ………….  cukier, cynamon do posypania jak usmażymy. Dodatkowe smaki pożądane i wskazane ………. .
2
Wkładamy ciasto do wyciskarki / specjalny worek z końcówą, lub zwinięty spożywczy pergamin /. Dowolna długa forma, można zwinąć w precelek. Polecam rozpuścić fantazję. Wycinanie gwiazdek, liter, ….. itd. Teraz ……….. na rozgrzany olej.
3
Podgrzewamy olej do bardzo wysokiej temperatury i smażymy jak frytki. Obracamy ……… musimy uzyskać złoty kolor / około 3 minut/.
4
Przenosimy gotowe nasze churros, na talerz pokryty ręcznikiem odsączającym nadmiar oleju. i ...................talerz właściwy. Cukier, cynamon, może czekolada?
5
..... następna poezja to mniam i życzę miłego smakowitego tłustego czwartku. Jak zabraknie pączków, to szybciutko robimy meksykańskie pączki. Pozdrawiam.                                  
                                    Mniam Ezoteryk Kosma ……………..

No comments:

Post a Comment