Tworzy gęste, cierniste zarośla zwane czyżniami.
Owoce są barwy czarnosinej z niebieskawym nalotem.
Smak cierpko gorzkawy.
Kwitnie bardzo obficie, kwiecień, maj.
Nasiona zawierają glikozydy cyjanogenne. W niewielkich ilościach glikozydy obecne
są w kwiatach. Hydroliza enzymatyczna w organizmie, doprowadza je do silnego toksycznego
cyjanowodoru (kwas pruski).
Bardzo trujący - nie należy spożywać pestek.
Miąższ owoców w stanie świeżym, jest ceniony ze względu
na walory odżywcze, aromat i smak.
Zawiera wiele cennych substancji takich jak flawonoidy, antocyjany czy witaminę C.
Magia.
Tarninę stosowano podczas rytuałów magicznych. Według wierzeń ludowych odpędza demony
i czarownice.
Gałązkę tarniny, zmarłemu wkładano do trumny, aby zapobiec zmartwychwstaniu. Teren wokół
kościołów, cmentarzy obsadzano. Wierzono że zmarli pozostaną w granicach żywopłotu
tarninowego. W trakcie pogrzebu wkładano do ust owoce tarniny.
No comments:
Post a Comment