May 3, 2015

Śliwa tarnina, tarnina, tarka.

Tworzy gęste, cierniste zarośla zwane czyżniami.
      Owoce są barwy czarnosinej z niebieskawym nalotem.
      Smak cierpko gorzkawy.
      Kwitnie bardzo obficie, kwiecień, maj.
      Nasiona zawierają glikozydy cyjanogenne. W niewielkich ilościach glikozydy obecne 
      są w  kwiatach. Hydroliza enzymatyczna w organizmie, doprowadza je do silnego toksycznego 
      cyjanowodoru (kwas pruski).
                            Bardzo trujący - nie należy spożywać pestek.
      Miąższ owoców w stanie świeżym, jest ceniony ze względu na walory odżywcze, aromat i smak.
      Zawiera wiele cennych substancji takich jak flawonoidy, antocyjany czy witaminę C.
Magia.
      Tarninę stosowano podczas rytuałów magicznych. Według wierzeń ludowych odpędza demony 
      i czarownice.
      Gałązkę tarniny, zmarłemu wkładano do trumny, aby zapobiec zmartwychwstaniu. Teren wokół
      kościołów, cmentarzy obsadzano. Wierzono że zmarli pozostaną w granicach żywopłotu
      tarninowego. W trakcie pogrzebu wkładano do ust owoce tarniny.

No comments:

Post a Comment